Ken je dat? Dat je midden in de nacht wakker schrikt met een ‘eureka’ gevoel? Dat je het antwoord hebt gevonden voor een probleem waar veel mensen mee zitten? Dat je het helemaal voor je ziet: die website of app die het leven van heel veel mensen (ik droom altijd over ‘miljoenen mensen’) makkelijker gaat maken? Dat je dus een een briljant idee voor een app of oplossing hebt?  

En dan wordt het licht

En in het daglicht ziet jouw oplossing er toch ineens wat minder spannend uit. En komt de twijfel weer om de hoek zetten. Wat als niemand erop zit te wachten? Wat als het een stom idee is dat alleen maar geld en tijd kost, en je niets gaat opleveren? Wat als het allemaal helemaal niet zo werkt als jij vannacht bedacht hebt?  

Herkenbaar

Allemaal heel herkenbaar. Ik krijg dat soort ideeën meestal als ik wandel. En de twijfel als ik weer thuis achter mijn laptop zit. En bedenk dat er vast allemaal anderen datzelfde idee hebben, of dat het vast heel lastig is om uit te voeren.  

Het zeurt

Maar dan toch. Onlangs had ik een idee voor een app voor ons reisbureau: Travel Magical Morocco. Omdat we meer aanvragen krijgen is het lastiger overzicht houden. En ik heb wel rondgekeken naar bestaande oplossingen, maar die zijn weer te duur en te groot. En….belangrijk voor ons; dat zijn oplossingen voor als je met je reisbureau bezig bent van achter je laptop. Voor ons is juist een app heel fijn; zodat ook degenen die onderweg zijn (in Marokko :-)) direct inzicht hebben in de stand van zaken en de reizen die er gepland en geboekt zijn.  

Dus toch aan de slag

In een rustig weekend ben ik aan de slag gegaan: met Flutterflow en met Xano: een database gebouwd in Xano en een app in Flutterflow. Het heeft me een paar uur gekost, maar na wat knutselen had ik een kleine werkende app die doet wat ik wil; inzicht geven in onze reizen en de planning daarvan. En; beschikbaar via een mobiele telefoon.  

Voor de techneuten

Even wat achtergrond-info voor de techneuten: Met name Xano is erg gebruikersvriendelijk. Nu is een database ook niet supercomplex. Maar deze database lijkt best veel op excel: het aanmaken van tabellen, kolommen en records gaat eenvoudig. De relaties zijn makkelijk gelegd en de API call’s komen er redelijk vanzelf uitrollen. Ik vind het wel jammer dat de API call’s minder makkelijk te bewerken zijn. Zo zou ik graag de volgorde van de output willen bepalen. Dat gaat als je de call aanmaakt. Maar om dat te wijzigen: ik heb het nog niet gevonden.   Flutterflow is wat lastiger om mee aan de slag te gaan. Maar er is veel uitleg en na wat video’s, een paar wandelingen om even lekker na te denken en wat verder prutsen lukte het eigenlijk best goed om de 2 basis-pagina’ss die ik wilde hebben te maken.   Omdat de gratis versies van allebei z’n beperkingen hebben en ik vooral wilde weten of het kon wat ik bedacht had (ja dus) heb ik het daarbij gelaten.  

Conclusie na een weekend prutsen

Het was leuk om even ‘out-of-the-box’ weer eens aan de slag te zijn met een nieuw idee. Kijken of het werkt en wat er wel of niet ontbreekt. Met de huidige no/low-code oplossingen gaat dat heel makkelijk.  

Na het prototype

Dus nu heb ik een briljant idee voor een app of oplossing en een prototype. En hoe gaan we nou verder? Ik ben momenteel bezig met een programmeur die de 2 pagina’s van het prototype kan omzetten in een echte app. En dan daarna gaat de database omgebouwd worden naar een database die gewoon op mijn eigen VPS (Virtual Private Server) draait.

In het echt

En dan hebben we een werkende app, een goedkope app: de versies van Flutterflow en Xano die ik u gebruik zijn gratis. Ik kan de programmeur precies laten zien wat ik wil; dus het is een kwestie van nabouwen. En die database komt er ook wel. Dan hebben we dus een app die werkt zoals ik verzon tijdens die wandelingen. In ieder geval iets waar wij voor het reisbureau heel blij mee zijn.  

En nu?

Dat weet ik nog niet. Misschien dat ik ga kijken of andere reisbureaus hier ook behoefte aan hebben, of dat we het gewoon klein houden. Een paar dingen weet ik wel:
  • een prototype is snel en goedkoop gemaakt met de juiste tools
  • ombouwen naar een echte app is mogelijk
  • dit is een leuk proces
En….ik heb het volgende idee voor een app al weer in mijn hoofd,. 🙂   Heb jij ook zin om aan de slag te gaan met zo’n idee dat in je hoofd blijft zitten? Neem vooral contact op en wie weet kunnen we je verder helpen! Afbeelding van 3881102 via Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *